Gestalt σημαίνει ολότητα.
Διάλογος- θεραπευτική σχέση: ειλικρινή επαφή, ανάγκη να αναγνωριστώ για τη διαφορετικότητα μου και να «συναντηθώ» μαζί σου ο καθένας μας μέσα από τη διαφορετικότητα του. Λαχτάρα για να με εκτιμήσουν οι άλλοι γι’αυτό που είμαι. Ο θεραπευτής μπαίνει ολοκληρωτικά στην εμπειρία του θεραπευόμενου, χωρίς να τον κρίνει, να αναλύει, να ερμηνεύει ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την αίσθηση της δικής του αυτόνομης ξεχωριστής παρουσίας.
Οπτική του πεδίου (όλα τα φαινόμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και ως μέρος ενός αχανούς δικτύου αλληλεπιδράσεων): είμαστε οι άνθρωποι αναπόφευκτα αλληλοεξαρτώμενοι. Δεν είμαι ολοκληρωτικά ο εαυτός μου μέχρι να με αναγνωρίσει κάποιος άλλος ως μοναδικό. Και ο άλλος χρειάζεται την αναγνώριση μου προκειμένου να ολοκληρωθεί στη δική του μοναδικότητα.
Gestalt Foundation, 4.05.2012
Εδώ και τώρα: η σπουδαιότητα της παρούσας στιγμής.
Η θεραπεία gestalt δίνει έμφαση όχι στο ότι ζούμε για τη στιγμή αλλά ότι ζούμε στη στιγμή!
Κάθε στιγμή, κάθε εδώ και τώρα είναι μια νέα ευκαιρία μέσα από την επίγνωση και την εμπειρία να βιώσουμε την ικανοποίηση και σταδιακά να δημιουργήσουμε μια καθημερινότητα, όσο πιο κοντά γίνεται σ΄αυτό που πραγματικά είμαστε. Επικεντρωμένοι στο εδώ και τώρα γινόμαστε εφευρετικοί, δημιουργικοί, με τις αισθήσεις σε ετοιμότητα, όπως ακριβώς τα μικρά παιδιά βρίσκουν τελικά τη λύση.
Διαβάστε περισσότερα: Εδώ και τώρα:βασικός άξονας στη θεραπεία γκεστάλτ
ΟΜΙΛΙΑ
Σήμερα θα μιλήσουμε και ελπίζουμε ότι θα συζητήσουμε για τον συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσεται στις στενές διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.
Θα δώσουμε έμφαση στη σχέση μητέρας- παιδιού και άντρα- γυναίκας και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι η σχέση που έχω με τον/ην σύντροφό μου ή η σχέση που έχω σαν γονιός με το παιδί μου σήμερα., μπορεί να έχει αναλογίες με τη σχέση, που έμαθα να φτιάχνω σαν παιδί με τους γονείς μου.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 19-20/3/2010
Η δομή της νεύρωσης
ΣΤΑΔΙΑ-ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΥΡΩΣΗΣ
1.Το στρώμα των ¨κλισέ¨ (στερεότυπες συμπεριφορές)
2.Το στρώμα του Eric Berne ή του Sigmund Freud:το στρώμα όπου υποδυόμαστε ρόλους, του καλού, του νταή, του σπουδαίου (phony layer). Ο αφέντης (ό,τι υπαγορεύει η κοινωνία, το υπερ-εγώ, το σωστό) και ο δούλος (πολύ ανασφαλής, πολεμά πίσω με μέσα όπως:αύριο, υπόσχομαι, θα κάνω το καλύτερο). Παιχνίδια ελέγχου και εξουσίας ανάμεσά τους.
Διαβάστε περισσότερα: Η δομή της νεύρωσης
Το Ευ Ζειν με την ευγενή συμπαράσταση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Πολιτισμού - Παιδείας & Αθλητισμού οργάνωσε στις 6/6/2015 ημερίδα αυτογνωσίας)
Η ημερίδα αφορούσε:
- Την αυτογνωσία (νοητική, σωματική, ψυχική) και την χρησιμότητα της στην ταυτοποίηση του ανθρώπου σε σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον.
- Την σημασία της yoga στον δρόμο της αυτογνωσίας, τους «Μύθους και την Πραγματικότητα», τις Ελληνικές της ρίζες και την συνεισφορά της στην πρόληψη υγείας μέσω της διαδραστικής αυτογνωσίας που οδηγεί τον ασκούμενο σταδιακά στο «Γνώθι σ' αυτόν».
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν ψυχολόγοι, ιστορικοί και το Ευ Ζειν με εισηγήσεις και ασκήσεις για το κοινό πάνω στις πρακτικές της yoga.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ημερίδας εδώ!